pressingvent-logosite

DIRECTIVA ATEX

01-06-2020 11:41

Pressing Vent

ATEX,

DIRECTIVA ATEX

MEDII CU POTENTIAL DE EXPLOZIE

 

Denumirea „ATEX” vine de la "ATmosferă EXploziva" si a fost definita prin Directiva 94/9/CE care vizează libera circulație a produselor destinate utilizării în zone cu pericol de explozie în întreaga Uniune Europeană.

 

Directiva ATEX 94/9/CE a devenit obligatorie la 1 iulie 2003 si este una dintre directivele care ilustrează noua abordare a problemelor legate de etichetarea CE.

 

Incepând cu 20 aprilie 2016 a fost abrogata prin noua Directiva 2014/34/UE a Parlamentului European din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentele și sistemele de protecție destinate utilizării în atmosfere potențial explozive.

 

Aceasta directivă reglementează legislația din diferite state în ceea ce privește produsele electrice și mecanice destinate utilizării într-o zonă care ar putea deveni explozivă datorită prezenței substanțelor inflamabile:

De exemplu:

  • minele subterane,
  • uzinele petrochimice,
  • uzine de producție a energiei
  • spații utilizate pentru depozitare substante inflamabile
  • ateliere de tâmplărie,
  • ateliere de vopsitorie

 

Zonele cu risc de explozie sunt cele în care o atmosferă explozivă se poate forma la niveluri care necesită măsuri de siguranță pentru protectia oamenilor, respectiv a bunurilor materiale. 

 

Zonele care nu prezintă risc de explozie sunt cele în care o atmosferă explozivă se poate forma la niveluri care nu necesită precauții speciale de siguranță.

 

Substanțe inflamabile și/sau combustibile sunt considerate substanțele care pot forma o atmosferă explozivă, cu excepția cazului în care o examinare a caracteristicilor lor nu a demonstrat că acestea ar putea provoca o explozie în amestec cu aerul.

 

Atmosferele explozive se pot crea de catre substante in stare gazoasa (G), pulberi (D), amestec de gaze si pulberi (G/D).